Home
Dating voor hoger opgeleide singles
Home Facts & figures Succesverhalen Hoe werkt het?

dinsdag 24 oktober 2017

VRAGEN

We stellen vragen. We leerden het van iedereen die al dan niet op onze vraag ons leven binnenkwam. Een breed ingeburgerde normaliteit dus. Om te weten, problemen op te lossen, gelukkig te worden of gewoon een huisje te bouwen.

We stellen vragen. Af en toe. Soms veel of zelfs continu. Nuttige vragen: ‘Wanneer is de warme bakker open?’Leuke vragen: ‘Waarom stellen we vragen?‘Aardverschuivende vragen: ‘Wat als de aarde toch plat zou zijn?’ Of domme vragen: ‘Hoe geraak ik aan een lief?’

We stellen vragen. Ook tijdens het daten.
‘Gemakkelijk gevonden?’ ‘Al (klein)kinderen?’ ‘Jobs?’ ‘Hobby’s?’ ‘Politieke voorkeur?’
Bij dit soort vragen hoef je niet na te denken. Het antwoord ligt immers al vast. Men noemt ze gesloten vragen. Makkelijk dus maar op den duur ook saai. Bovendien, ze zijn glashelder doorzichtig. De vraagontvanger kan er toch over nadenken en antwoorden in de gewenste richting. De steller van de vraag naar de mond praten. Bijvoorbeeld als het gaat over voorkeursoep of -vakantie. We kunnen er niet echt iemand mee leren kennen. Wel bruikbaar als openingszinnen, om het eigen ongemak te verdoezelen en de babbel op gang te trekken. Nuttig.

‘Zou het toch niet beter zijn als we met zijn allen minder vlees eten?’ ‘Vind je ook niet dat onze soort nogal snel en gemakkelijk van lief verandert?’ Nogal suggestief, is het niet? Daardoor ook weer doorzichtig. Je kan dan antwoorden om sympathie op te wekken of om opzettelijk dwars te liggen. Zoals: ‘Dat van dat lief, dat mag wat mij betreft nog wat sneller.’ Om te contrariëren als je zo bent of nieuwsgierig te observeren hoe de vraagsteller op jouw dwarsheid reageert. Leuk.

‘Wat vind je van deze plek?’ ‘Wat verwacht je van je partner?’ Oei, dit soort vragen vergen meer moeite. Ze beginnen doorgaans met wat, hoe of waarom. Je kan het antwoord niet aflezen in de feiten. Het ligt telkens open en je moet het dus zelf opbouwen. Hierdoor geef je iets over je eigenste zelf prijs en kan de vragensteller je echt leren kennen. Bingo!

‘Wat vind je van voetbalclub si of la?’ Op een eerste gezicht terug een open vraag. Zou kunnen. Maar slimmerds gebruiken ze soms indirect. Ze hebben met dit soort vragen een ander doel dan voor de hand ligt. Bijvoorbeeld of iemand open, rechtuit durft te zijn of eerder kontkerend. Of je kan opzettelijk een rits gesloten en dus saaie vragen stellen. Niet om de antwoorden te kennen maar om te zien hoe iemand omgaat met wat ik hier gemakshalve ‘small talking’ noem. Gedwee of toch met meer ballen. Dit doel is niet publiek en dus lukt naar de mond praten niet. Subliem en terzelfder tijd leuk. Mijn favoriete soort vragen!

Tot zover een paar tips en tricks. En om het af te leren nog dit. Vragen stellen is ook een beetje jezelf bloot geven. Je verraadt er vaak onbewust mee wat je bezielt, waar je belang aan hecht, wat jou interesseert. Dus niet zo neutraal of onschuldig.

‘Knowing the answer will help you in school.
Knowing how to question will help you in life.’

Enjoy the road
Senior


geplaatst door Senior - 2908 keer gelezen

beoordeeld 3.07/5 (15 Stemmen)

Om te reageren op dit blog moet je lid van Match4me.be zijn!
Schrijf je gratis in!<< Startpagina

Over match4me - Privacy & cookies - Algemene voorwaarden - Veelgestelde vragen - Herroeping - Contact
Veilig online winkelen met BeCommerce!

Mobiele site
Android app on Google Play iPhone app on iTunes
© Match4me.be