Home
Dating voor hoger opgeleide singles
Home Facts & figures Succesverhalen Hoe werkt het?

maandag 6 november 2017

DE VERKEERDE

We denken er misschien al eens aan. Aan dat van die ezel en een steen. We vielen voor een bepaald type. Egocentrisch dominant of schattig afhankelijk, gevoelloos koel of intimistisch warm, eeuwig twijfelend of zwart-wit rechtdoor zee…Op zich niets mis mee. Maar in de nadagen van de feestelijk ingezworen trouw in goede en kwade dagen, roerde er ‘entwat’. Een nukkig gevoel van onbehagen, want geen potje voor het dekseltje of omgekeerd. Maar we leerden. Althans die kans kregen we. En zie we trapten in dezelfde val, we gingen plat op de buik voor een tweede exemplaar van het gelijke soort. Ter lapzalving: ezels zijn ook koppig!

Hoe lukt ons dit? We dromen een ideale partner en posten op datingsites het lijstje van bijhorende kenmerken, verwachtingen of zelfs eisen. Dus niet dat we niet weten wat we willen. Helaas selecteren we onze partner(s) niet lijstjesgewijs maar grotendeels onbewust. Buiten de controle dus van wat we met gezond verstand hebben berekend.

Zit er dan een koppig ezel in dat onbewuste van ons? Metaforisch kan dit kloppen. Daar huist iets dat onze partnerselectie stuurt. Niet één keer maar herhaaldelijk. Dat ‘iets’ noemen we onmetaforisch een vast patroon. We leren over relaties en liefde van onze ouders en opvoeders. Van onze broers of zussen, vrienden en bijvoorbeeld eerste vakantie- of kalverliefdes. Zodoende installeren we in ons brein een soort mentale mal die ervoor zorgt dat we verliefd worden op si en niet op la. Op ons type. Dat we herkennen en waar ons mee vertrouwd voelen. Als je opgroeide met een ouder die heel dominant was, je weinig tot geen ruimte gaf, dan heb je een reële kans om een partner te kiezen van hetzelfde slag. Dat herken je, je bent eraan gewend. Jouw partnerkeuze is als het ware in die richting geprogrammeerd. Bovendien. Als je ten gevolge van die opvoeding en ervaringen uitgegroeid bent tot een meegaand, volgzaam, onderworpen iemand, dan ben je natuurlijk een gedroomde prooi voor een dominant sujet. Je trekt dus ook zelf iemand aan waar het later fout mee gaat. Want vertrouwd voelen is natuurlijk anders dan aangenaam, leuk of gelukzalig. Anders dan jezelf goed in je vel voelen en dat ook blijven tijdens je eigen ongoing evolutie en ontwikkeling.

Maar hoe zit het dan met die ezel en de steen nadat het echt fout is gegaan? Leren we dan? Niet vanzelfsprekend, omdat de in ons brein ingebakken mal om partners te kiezen niet meteen afkalft. Na al die jaren zit hij immers diep ingeslepen. Meestal is er meer nodig dan één keer steenstoten om alles uit te slijpen en te vervangen. Maar er is hoop. Hierover meer in een volgende blog. Voor wie curieus is.

‘Ik heb zoveel geleerd van mijn fouten,
dat ik eraan denk om er paar meer te maken.’

Enjoy the road
Senior

 


geplaatst door Senior - 3018 keer gelezen

beoordeeld 3.69/5 (13 Stemmen)

Om te reageren op dit blog moet je lid van Match4me.be zijn!
Schrijf je gratis in!<< Startpagina

Over match4me - Privacy & cookies - Algemene voorwaarden - Veelgestelde vragen - Herroeping - Contact
Veilig online winkelen met BeCommerce!

Mobiele site
Android app on Google Play iPhone app on iTunes
© Match4me.be