Home
Dating voor hoger opgeleide singles
Home Facts & figures Succesverhalen Hoe werkt het?

zaterdag 27 januari 2018

KROMTAAL

Ja, het is me wat. Die scheve uitschuivers in gesproken of geschreven taal. ‘Jij hebt het de hele tijd enkel maar over jou problemen en dan heb ik zoiets van moest jij ook af en toe eens luisteren, dan zou ik me een stuk meer op mijn gemak voelen.’

‘Moest dit of dat of het.’ Komaan lieverds alom. Moest is de onvoltooid verleden tijd van moeten. En daar gaat het niet om als oma op haar kleinkind roept: ‘Moest het subiet slecht weer worden, pak dan ons katteken maar binnen hé!’ Het weer heeft niets met moeten. Dus hoger opgeleiden hou het bij: ‘ Mocht’ of ‘indien’ of ‘als’. Tenzij het moest natuurlijk.

En dan dat ‘ik heb zoiets van’. Al jaren in de toptien van grootste taalergernissen. Een grammaticaal gedrocht. Niemand kan zoiets hebben van, tenzij zoiets hebben gekregen van de buurman of zoiets hebben gezien tijdens een ochtendlijke wandeling langs benevelde boswegen. Bovendien klinkt de irritante uitspraak soft, truttig en mistig of vaag. Ze maskeert dat je niet in staat bent om je helder uit te spreken. Dat je voor je standpunt niet rechtlijnig durft uit te komen. Ik zie den Trump niet twitteren dat hij zoiets heeft van laat ons Amerika terug groot maken. En in plaats van zoiets te hebben dat er te veel gezaagd wordt, kan je rechtuit rechtaan op tafel kloppen en roepen dat al dat gejammer moet stoppen. Nu. Punt.

Heerlijk, zo eens stoom aflaten. Bijvoorbeeld ook over jou en jouw. Het zijn niet 'jou' problemen. Neen. Ik kan ook niet bij 'jouw' op bezoek komen. Moeilijk? Totaal niet. Er bestaat een eenvoudig trucje. Ook ezelsbrugje genoemd. Vervang, in gedachten, jou/jouw door mij/mijn of u/uw en dan schijnt meteen de zon. Mijn of uw = jouw. Anders is het jou.

Beste daters, ik hou van taal. In dit geval de mijne, het Nederlands. Graaien in een poel van 26 letters. Woorden kiezen en rangschikken. Zinnen speels aaneenrijgen tot bijvoorbeeld een blog. Een heerlijke speeltuin. Maar ’t maakt een mens ook gevoelig voor kromtaal,spelfouten en andere weeffouten. Niet dat daters er massaal jeuk van krijgen. Alhoewel, ik heb zoiets van dat taal toch één en ander vertelt over wie of wat we zijn. Over ons niveau.  Allee we moeten dat natuurlijk niet overdrijven. Maar hoe zat dat met die 30 dagen zonder zagen? Is dat nog bezig of al gepasseerd?

Enjoy the road.
Senior

 


geplaatst door Senior - 3213 keer gelezen

beoordeeld 3.25/5 (16 Stemmen)

Om te reageren op dit blog moet je lid van Match4me.be zijn!
Schrijf je gratis in!<< Startpagina

Over match4me - Privacy & cookies - Algemene voorwaarden - Veelgestelde vragen - Herroeping - Contact
Veilig online winkelen met BeCommerce!

Mobiele site
Android app on Google Play iPhone app on iTunes
© Match4me.be