Home
Dating voor hoger opgeleide singles
Home Facts & figures Succesverhalen Hoe werkt het?
donderdag 29 maart 2018

WAT ALS

Wat als we meisjes en jongens vanaf 0 jaar volkomen gelijk behandelen. Enkel unisex speelgoed. Geen onderscheid in hobby’s, huishoudelijk werk, opleidingen en jobs. De lichamelijke verschillen zouden blijven. Gelukkig maar. Ook bijvoorbeeld meer fysieke kracht voor de mannen en het langere leven voor de vrouwen. Maar wat met alle stereotypen waar de kindsheid groot mee wordt? Zoals jongens zijn met autootjes en voetbal en meisjes met poppen en pakweg ballet. Mannen zijn analytisch en vrouwen empathisch. Topfuncties zijn beter af met mannen. Vrouwen kunnen multitasken en mannen parkeren…

Het item prikkelt mijn aandacht. Al lang. Intuïtief heb ik besloten dat veel van de breed gedragen aannames over verschillen tussen de seksen gewoon ‘fake’ zijn. Nog voor Trump! Uitvindsels, bedenksels van vooral mannen, in de loop van onze geschiedenis. Argumenten om de taken, het werk, de lasten en lusten een beetje te verdelen. Volgens wat de natuur aan mannen en vrouwen heeft geschonken. Biologische verschillen. DNA, je weet wel.

Edoch, intuïtie argumenteert of bewijst niet. Dus kirde mijn intuïtieve brein toen ik op de koffie ging -figuurlijk dan- bij een Britse wetenschapsjournaliste. Ze schuimde de wetenschap af en viel achterover bij de ontdekking dat de meeste niet lichamelijke man-vrouw-verschillen, de vele clichés ten spijt, geen genetische code kennen. Ze zijn historisch of cultureel bepaald. Aangeleerd of verworven dus. Als vrouwen eeuwenlang van kleins af uitgesloten worden van het beoefenen van wetenschap en techniek, dan ontstaat als vanzelf de aanname dat vrouwen daar niet geschikt voor zijn. Ook bij de vrouwen zelf. Als ze daarentegen ingepaplepeld krijgen dat ze van nature uit empathisch en zorgend zijn, dan ontwikkelen ze onwillekeurig een soort neus voor die dingen. Meer dan mannen.

We zijn mensen van onze tijd. Maar wetenschap doorprikt clichés en torpedeert excuses om
genderongelijkheid in stand te houden of ervan te profiteren. We herbergen allemaal eigenschappen die traditioneel als typisch mannelijk of vrouwelijk worden bestempeld. In een bepaalde en zeker ook in verschillende mate. Gendergelijkheid is een wetenschappelijk feit. Dat wist onze grondwet al. Nu nog het volk.

‘Vrouwen die gelijk willen zijn aan mannen,
hebben te weinig ambitie.’

Senior
Enjoy the road


geplaatst door Senior - 2166 keer gelezen

beoordeeld 3.8/5 (5 Stemmen)

Om te reageren op dit blog moet je lid van Match4me.be zijn!
Schrijf je gratis in!<< Startpagina

Over match4me - Privacy & cookies - Algemene voorwaarden - Veelgestelde vragen - Contact
Veilig online winkelen met BeCommerce!

Mobiele site
Android app on Google Play iPhone app on iTunes
© Match4me.be