Home
Dating voor hoger opgeleide singles
Home Facts & figures Succesverhalen Hoe werkt het?

maandag 30 april 2018

VERBONDENHEID

Het gebeurde onlangs. Opeenvolgende dagen zomer in lentetijd. En dus richting noord. Met velen tegelijk in het weekend. Ikzelf op een gewone werkendag. Wegens met pensioen. En met een plan. Kilometers flaneren langs de waterlijn. Af en toe in duinschaduw duiken om te lezen. Over miljarden zenuwcellen in ons brein en neurotransmitters. Met in deze dopamine ofte gelukshormoon als torenhoge favoriet.

Ten langen leste, een terrasje. Voor een feestelijke ontmoeting tussen trappistenvocht en dopamineneuronen. En daarna een trio van verse vis uit de Noordzee. Oh heerlijke zaligheid onder zonwerende parasols. Met aan andere tafels veel leeftijdsgenoten. Allicht, zo te zien toch.

Een paar tafeltjes naast mij, een koppel. Redelijk rijk vleesgeworden en recht tegenover elkaar. Rondkijkend, ieder apart, naar passanten, hondjes, meeuwen en muggen. Zonder veel woordelijk commentaar eigenlijk. Eerder interpersoonlijke stilte. Te hulpeloos om uit ontbrekende verbondenheid te stappen. Op de eigen kont te vallen, zichzelf tegen te komen en millimetergewijs recht te krabbelen, een spannend restleven tegemoet.

’t Schouwspel blijft me discreet boeien. Tot een ander seniorenkoppel het toneel betreedt. Beiden eerder geblokt. Zij wijst met vaste vinger waar ze zitten wilt. Want daar is plaats, zegt ze. Hij lijkt dat niet te horen, kijkt rond, wijst niet, zegt niets en stapt kordaat naar een andere plek. Wegens nog plaats. Zij volgt met gedeukte vastigheid. Om iets te bestellen en te drinken. Elkeen voor zich. Met de blik verzonken in eigen gepeins. Maar ontwakend als iets hen gezamenlijk beroert. Een horde pensioengenieters. Met zijn zessen komen ze terrassen. Netjes verdeeld over de meest voorkomende geslachten. Drie dames aan de ene tafelkop, geanimeerd tetterend. Drie heren aan de andere kop, onderhoudend babbelend. De ober: ‘Al gekozen?’ ‘Euh euh…’ reutelt een dame en geeft de vraag door aan de heren: ‘Wat gaan jullie drinken?’ Er ontstaat wat animatie tussen de geslachten tot uiteindelijk iedereen zijn of haar zin bestelt. Zo is het goed. Want dan gaat de babbel verder. Luchtig en blij in het eigen groepje. Op één van de heren na. Schouders wat weggezakt, minder van zeg, maar nog aanwezig. ‘Alleen’ hoor ik hem zeggen en seconden later iets met ‘eenzaamheid’. Dit komt ook één van de dames ter ore. Terzijde van haar eigen gebabbel. Multitaskend, je weet wel. Met: ‘Hoe kan dat?’ doorbreekt ze de gendergrens in het eigen gezelschap. Ze boodschapt dat hij nog gezond is, graag wandelt en fietst. En dat er ’s avonds toch wel altijd ergens iets te doen is. Om vervolgens de draad in de eigen tafelkop weer op te nemen. Terwijl even stilte in de andere kop. De schouders van de betroffen heer nog wat dieper richting zwaartekracht.

Met: ‘Heeft het gesmaakt?’ onderbreekt de ober mijn focus. ‘Jawel, zeker. Mag ik nog een glaasje witte?’ Ik trein, dus kan dit wel. En om nog wat rond te struinen in eigen gedachten. Over samen alleen zijn. Afbrokkelende verbondenheid door de tand des tijds. Over los gebabbel ver weg van de essentie. Het niet voelen wat mensen echt treft. Of nodig hebben. Misschien gewoon een oprechte knuffel. Af en toe.

‘Eenzaamheid komt vaak van twee kanten.’

Enjoy the road
Senior

 


geplaatst door Senior - 3515 keer gelezen

beoordeeld 3.58/5 (12 Stemmen)

Om te reageren op dit blog moet je lid van Match4me.be zijn!
Schrijf je gratis in!<< Startpagina

Over match4me - Privacy & cookies - Algemene voorwaarden - Veelgestelde vragen - Herroeping - Contact
Veilig online winkelen met BeCommerce!

Mobiele site
Android app on Google Play iPhone app on iTunes
© Match4me.be