Home
Dating voor hoger opgeleide singles
Home Facts & figures Succesverhalen Hoe werkt het?

zaterdag 16 juni 2018

HAD IK MAAR

's  Ochtends van een koffiekoek te veel genieten en daardoor de trein missen. Een schoentje dat past, toch niet aantrekken. De hele avond in oogverblindend gezelschap op wolkjes lopen en toch zelf landen en in alleenheid naar huis fietsen. Je oogverblindend gezelschap later op vijf meter afstand zien wandelen en haar of hem niet aanspreken. Laatst lachen en toch niet best lachen. Dit zijn eerder prulligheden waar een mens spijt kan van hebben. In het licht van het naderende levenseinde kiest spijt meer existentiële prooien. Was ik toch maar dokter of beeldhouwer geworden. Was ik maar nooit getrouwd. Had ik maar minder gewerkt, meer plezier gemaakt. Had ik maar meer mijn eigen leven geleid in plaats van dat van anderen.

Reflecteren over wat voorbij is. We doen het al eens. Vooral als we krap zitten in toekomstige tijd. Kijken in de achteruitkijkspiegel naar wat we anders hadden gewild. Het oogt haast romantisch. Maar het is ‘praat’ achteraf. Of om het met S. Kierkegaard, een Deens filosoof, een beetje academischer te formuleren: ‘ Het leven kunnen we enkel achterwaarts begrijpen, maar we moeten het voorwaarts leven.’ Om voorwaarts te beslissen kunnen we geen beroep doen op wat we er achteraf over denken. Gelukkig maar.

‘ Praat’ achteraf is overal en zal er altijd zijn. Dat leren we zo. Evalueren. Lessen trekken. Wat meteen ook het relatieve ervan blootlegt. Mocht ik, bij wijze van voorbeeld, in levenstijd
rigoureus gekozen hebben om het eigen pad te gaan, dan riskeer ik om in palliatieve tijd enige spijt te betuigen over mijn gebrek aan aandacht of inzet of begrip voor anderen. Of wie het leven lang zijn/haar gevoelens uitflapte, zou ze bij herkansing misschien ook wat meer aan banden leggen.

Zo zie je maar. Vaak willen we veel van alles of alles van veel. Het lijkt of het nooit goed is (geweest). Of als we ene hebben gehad, willen we ook het andere. Ontevredenheid: lot of drijfveer? Hierover peinzend, bedenk ik een nieuwe ’had ik maar’: ‘ Had ik maar een aan/uit-knop in mijn hoofd om mijn ’had ik maar’ eens stop te zetten.’ En dat niemand mij in mijn grijzende tijd ooit vraagt om mijn verleden tijd achteruit te spiegelen!

‘Had ik het maar van tevoren geweten, in plaats van achteraf,
dan had ik het misschien toch liever achteraf geweten.’

Enjoy the road
Senior


geplaatst door Senior - 4975 keer gelezen

beoordeeld 3.42/5 (12 Stemmen)

Om te reageren op dit blog moet je lid van Match4me.be zijn!
Schrijf je gratis in!<< Startpagina

Over match4me - Privacy & cookies - Algemene voorwaarden - Veelgestelde vragen - Herroeping - Contact
Veilig online winkelen met BeCommerce!

Mobiele site
Android app on Google Play iPhone app on iTunes
© Match4me.be