Home
Dating voor hoger opgeleide singles
Home Facts & figures Succesverhalen Hoe werkt het?

vrijdag 20 juli 2018

HART of VERSTAND

‘Wat zou jij doen?’ vroeg ze. ‘Jouw hart laten spreken of jouw verstand volgen?’
‘Woeps!’ antwoordde ik. Impulsief allicht. ‘Ik moet even nadenken.’
‘Dus, je laat nu jouw verstand spreken om op mijn vraag antwoord te geven?’
‘Oei!’ varieerde ik op woeps.’ Zoveel complexiteit in een paar seconden. Kan mijn verstand dat wel aan?’

Hart of verstand? Een leuke vraag, daar niet van. Maar wie ze stelt gaat ervan uit, misschien algeheel onbewust, dat hart en verstand te scheiden zijn. Ze zouden dan elk apart een eigen huisje hebben in de miljarden neuronenschakelingen van ons brein. Huisjes waar je los van elkaar kan binnen en buiten lopen. Dat klopt natuurlijk niet. In breinland heeft alles met alles te maken, is alles met alles verbonden. Er is algeheelheid. Niet dat ik met mijn verstand kies wat ik wil voelen, maar ik kan bijvoorbeeld wel schrikken als ik bereken wat iets gaat kosten.
Of ik evalueer checklijstgewijs een potentiële partner en concludeer verstandig om hem of haar te passeren. Maar achter die beslissing huizen uiteraard gevoels- of hartsargumenten. Zoals bijvoorbeeld schrik om (nog eens) tegen de lamp te lopen. Mijn gevoel bepaalt ook niet wat ik ga (be)denken maar ik kan me wel getroffen voelen door wat ik juist bedacht.

De verstrengeling tussen verstand en hart is intens. Maar we willen scheiden. Het is het ene of het andere. Dit is een eigenschap van ons westerlingen. We denken duaal omwille van de duidelijkheid. We tafelspringen dolenthousiast om een sabbatjaar in te lassen maar keiharde argumenten van rationele aard zetten onze voetjes terug op de grond. Vervolgens dringt kiezen zich op. En doen we dat best met verstand of met gevoel?

Het lijkt uitzichtloos. Tenzij we ook hierover eens goed nadenken. In zijn algemeenheid genomen ervaren we dat hartimpulsen intenser zijn dan rationele. Immers ze wijzen ons de weg naar een gelukkig bestaan. Wie om dit laatste bekommerd is, kiest het pad dat het hart influistert. Om daaropvolgend te bedenken hoe dat pad stap per stap, op een haalbare wijze, met allicht compromissen hier en daar, waar kan gemaakt worden. Het verstand inhuren als ‘partner in crime’. Om remmende gedachten of gevoelens door te lichten. Om met diepzinnigheid te onderzoeken hoe we de zwarte kantjes van de ridder op het witte paard kunnen intomen en voorkomen dat het brave beest ons vertrappelt. Hart en verstand, een samenwerkende vennootschap in plaats van concurrenten. ‘t Proberen waard.

‘Whatever you decide to do. Make sure it makes you happy.’

Enjoy the road
Senior


geplaatst door Senior - 4347 keer gelezen

beoordeeld 3.25/5 (12 Stemmen)

Om te reageren op dit blog moet je lid van Match4me.be zijn!
Schrijf je gratis in!<< Startpagina

Over match4me - Privacy & cookies - Algemene voorwaarden - Veelgestelde vragen - Herroeping - Contact
Veilig online winkelen met BeCommerce!

Mobiele site
Android app on Google Play iPhone app on iTunes
© Match4me.be