Home
Dating voor hoger opgeleide singles
Home Facts & figures Succesverhalen Hoe werkt het?

vrijdag 3 augustus 2018

VRIJ

VRIJ. Een graag gezien woord. Om te voelen of te zijn. Ook om te doen. Niet op bevel wegens contradictie en de immanente voorwaarde:’ it takes two’.

HANDEL VRIJ. We kiezen. Scampi’s of boerenworst. Blond of zwart, mager of mollig, zorgverzekering voor op vakantie of niet, hotel mama of op eigen pootjes, boodschappen zelf scannen of een bevrouwde kassa passeren. We beschikken op velerlei gebied over keuze- of handelingsvrijheid. Omdat er alternatieven zijn. We leven in overvloed. Helaas kunnen we niet alles tegelijk hebben.  Beschikbaarheid van alternatieven creëert geen vrijheid maar dwingt. We moeten dus kiezen. Of filosofisch neergezet: ‘We zijn niet vrij om (handelings)vrij te zijn.’ In ’t gewone jargon heet dit ook al eens keuzestress.

VRIJ WILLEN. We kunnen ervoor kiezen om een sigaretje op te steken, een vijfde pintje inwaarts te gooien of vegetarisch te eten. We kiezen ervoor omdat we dat willen. Echt of zogezegd? Op onze schouder rommelt al eens een stemmetje dat ons erover doet piekeren of de keuze die we net maakten er eentje is die we zelf willen. Willen we dat sigaretje wel? Dat zoveelste pintje? Voelen we ons er goed bij of kiezen we op grond van het zoveelste verhaal dat we hebben verzonnen: ‘Eentje meer of min, dat zal het niet maken. Ik zal er ooit wel eens mee ophouden. Later.’ Of filosofisch neergezet: ‘Willen we vrij?’

VRIJ ZIJN. Wat we kiezen kan wringen met wat we echt willen. Van vrij zijn is dan geen sprake. We voelen ons dan afhankelijk van driften, drijfveren die we niet zelf onder controle hebben. Of van een overtuiging die we zelf hebben geconstrueerd of ons door de omgeving is ingepompt. We zijn pas vrij als we voelen dat wat we doen of laten klopt met wie we wezenlijk zijn. Met onze bestaansreden of essentie. Als we consequent congruent zijn met ons eigen onszelve. Als we ervaren dat we gewoon niet voor iets anders kunnen kiezen zonder onszelf geweld aan te doen. Als we dus geen alternatief zien en alle keuzevrijheid verzwindt. Als we het gevoel hebben dat we ‘dit’ of ‘dat’ gewoon moeten doen. Klinkt allicht vreemd in het land van vrijheid. Op een eerste gezicht. Maar ook aantrekkelijk en heel bevrijdend voor wie dit doorleeft. Of filosofisch neergezet:

‘Vrij zijn is zelf willen wat je wilt. Geen andere keuze hebben.’

Enjoy the road
Senior

 


geplaatst door Senior - 4140 keer gelezen

beoordeeld 2.67/5 (9 Stemmen)

Om te reageren op dit blog moet je lid van Match4me.be zijn!
Schrijf je gratis in!<< Startpagina

Over match4me - Privacy & cookies - Algemene voorwaarden - Veelgestelde vragen - Herroeping - Contact
Veilig online winkelen met BeCommerce!

Mobiele site
Android app on Google Play iPhone app on iTunes
© Match4me.be